Za dijake 1., 2. in 3. letnika Gimnazije Ormož smo organizirali ekskurzijo v prestolnico sosednje Hrvaške, v Zagreb. Ekskurzija je bila izvedena v četrtek, 21. aprila 2011, njen namen pa je bil ogled živalskega in botaničnega vrta ter džamije. Razdeljeni smo bili v dve skupini, 1. in 3. letnik, ter oba 2. letnika skupaj. Ogledi so se vrstili za obe skupini v obratnem vrstnem redu, nekateri so naprej obiskali živalski vrt, drugi pa botaničnega.

V živalskem vrtu, ki se nahaja na Maksimirskem perivoju, smo najprej poslušali predavanje o živalih v izobraževalni dvorani, nato pa smo imeli prosto, čas za malico in ogled živali v živalskem vrtu. Na drugi strani živalskega vrta smo imeli priložnost videti stadion Nogometnega kluba Dinamo.

V botaničnem vrtu smo imeli voden ogled po parku, kjer so nam vodiči sproti pripovedovali o različnih vrstah rastlin, pokazali so nam tudi posebnosti botaničnega vrta in dodali še kakšno zanimivost. Ena izmed njih je, da je zagrebška občina vrt prepustila Fakulteti za matematiko in naravoslovje, tako da vrt urejajo večinoma študentje biologije, druga pa je ta, da imajo vsi prebivalci Zagreba prost vstop v vrt.

zagreb1.jpg

Vse pa nas je zanimal tudi ogled islamskega centra v Zagrebu, torej džamije. Porodila so se mnoga vprašanja v zvezi z islamsko vero, na katere smo kasneje dobili tudi odgovor. Ob vstopu v center so nas lepo sprejeli in nas sproti opozarjali na njihove običaje, pogovarjali smo se lahko le tiho, pri vstopu v džamijo smo se morali tudi sezuti, dekleta pa smo lahko vstopile le pokrite z ruto. Džamija je bila kar velika, na tleh so bile razgrnjene drage, pisane in udobne preproge. Gospod, ki nam je predstavil islam, hkrati je tudi upravnik tega centra, je bil zelo prijazen in na koncu pripravljen odgovarjati na vprašanja. Po odgovorjenih vprašanjih nam je tudi zapel eno izmed islamskih molitev po arabsko. Vsi smo bili navdušeni in zagotovo je bil za vse nas obisk džamije enkratna izkušnja spoznavanja drugih ver.

V poznih popoldanskih urah smo se vsi zadovoljni, polni dobre volje, a hkrati tudi utrujeni odpravili domov. Vsekakor je bila to uspešno izpeljana ekskurzija, veselimo pa se že novih izkušenj.

Lea Rajh

(Visited 67 times, 1 visits today)