Letos je Gimnazija Ormož pripravila odlično nagrado za vse tiste, ki so se v šolskem letu 2009/2010 še posebej trudili in predstavljali šolo širom po Sloveniji. Dijakom je bil na spletnih straneh gimnazije namenjen razpis, za prijavo na nagradno potovanje. 

Na avtobusu, ki je popeljal dijake v Berlin, je bilo namreč rezerviranih 20 sedežev. Da bi bila izbira dijakov pravična, so profesorji sestavili poseben točkovni sistem, ki je potem dokončno določil nagrajence med vsemi prijavljenimi. Nekaj točk smo dijaki pridobili s končnim uspehom minulega šolskega leta. Najpomembnejše pa so bile točke, ki smo si jih dijaki pridobili z udeleževanjem na raznih natečajih, tekmovanjih in ostalih srednješolskih področjih. Mentorji so naprej potrdili udeležbo dijakov in jim glede na to, ali so prejeli tudi kakšno priznanje, podelili še dodatne točke. Nato so nam posredovali seznam izbranih in nas le še seznanili s potrebnimi informacijami.

Naša pot se je pričela v petek, 1. Oktobra, v Mariboru. Tam smo se ob 19.30 uri zbrali na avtobusni postaji in se nato napotili proti Berlinu. Po dolgi, dvanajst urni, nočni vožnji smo le prispeli na naš prvi začrtan cilj. Najprej smo si namreč ogledali olimpijski stadion in se seznanili z bogato zgodovino takratnih olimpijskih iger. Po ogledu smo se odpravili svetovno znanim znamenitostim naproti. Od daleč smo si ogledali Funkturm, oddajnik, ki je ena največjih atrakcij Berlina, saj je zgrajen podobno kot Eifflov stolp v Parizu. Pobliže smo si šli ogledat Brandeburška vrata in si vzeli tudi nekaj prostega časa za svoboden ogled mesta. Posebno ganljiv je bil videz spominske cerkve cesarja Viljema, ki prikazuje posledice 2. sv. vojne. Vsem pa se je v spomin najbolj vtisnil ogled Berlinskega zidu, ki je še nedolgo nazaj ločeval mesto na vzhodni in zahodni del. Vodička nam je predstavila tudi Tiergarten, park, ki se v samem središču mesta razteza na kar 212 ha. Pot nas je vodila tudi v muzej, kjer smo lahko pobližje spoznali zgodovino skozi slike, knjige in raznorazne ohranjene predmete. Dan smo počasi zaključili v hotelu Mercure, kjer smo si nabrali novih moči za obisk mesta Potsdam.  Ob zgodnji uri smo se namreč odpravili na ogled parka Sanssouci in ostalih najbolj odmevnih znamenitosti tega območja. Po dveh dneh v nemški prestolnici nas je tako le še čakala pot domov.

Vsi dijaki, ki smo obiskali Berlin, smo zelo hvaležni vsem, ki so nam omogočili to izjemno doživetje. Zato vsi nekako upamo, da se bo še kdaj pojavila takšna priložnost in takšno plačilo za ves naš vložen trud.

Karin Hržič, 4. b

(Visited 41 times, 1 visits today)