Na 34. Roševih dnevih 2021, ki jih organizirajo Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in revija Mentor z Območno izpostavo JSKD Celje ter Osnovna šola Frana Roša Celje, je letos ponovno sodelovala Gimnazija Ormož. Na razpis v kategoriji za najboljše srednješolske literarne zbornike in leposlovne knjige je prijavila pesniško zbirko dijakinje Ane Zemljič Ona je poet. 📖

Spomnimo, da je zbirka izšla septembra lani pod mentorstvom mag. Blanke Erhartič in bila konec koledarskega leta preko videosrečanja tudi javno predstavljena.


Z velikim veseljem sporočamo, da je komisija omenjeno zbirko uvrstila med najboljša gimnazijska glasila, za katere je ocenila, da so na izjemno visoki ravni, mnogi avtorji pa s svojimi objavljenimi besedili presegajo zgolj »šolske« okvire.

Pesniška zbirka je bila izbrana z naslednjo obrazložitvijo:
ANA ZEMLJIČ: ONA JE POET Gimnazija Ormož
Urednica: mag. Blanka Erhartič
Spremna beseda: Vinko Möderndorfer
Ilustracije: Maja Verbančič in Antonija Vočanec (naslovnica)

Komisija se je odločila, da nagradi tudi samostojno pesniško zbirko Ane Zemljič z naslovom Ona je poet. Mlada pesnica preizprašuje sebe skozi izpovedovalko, ki jo vodi položaj iščočega, vprašujočega, analitično zasnovanega izpovedovalca. Ta išče svojo bivanjsko lego, pri tem pa raziskuje sfere jezika, ga razteguje in krči – zato ne preseneča, da se avtorica igra tudi s pesniškimi oblikami, ki delujejo skladno in učinkovito. Pri tem uporablja kratke in zgoščene pesniške vrstice na eni strani in daljše verze na drugi – te pa oplemeniti še s številnimi učinkovitimi figurami (vzkliki, retoričnimi vprašanji itd.). Še zlasti pa komisijo navdušuje pesniški vitalizem, ki je v ozadju domala sleherne pesmi, kot avtorica zapiše: »Moje telo polni poezija. / Razganja me od navdušenja!«

Pesniška zbirka Ane Zemljič pa ni prva nagrajena publikacija Gimnazije Ormož na Roševih dnevih – leta 2012 je bil dijaški pesniški zbornik Obrazi mladosti pod mentorstvom mag. Blanke Erhartič in mag. Aleksandre Štih nagrajen kot najboljši gimnazijski zbornik, leta 2019 pa je pod mentorstvom mag. Blanke Erhartič in Helene Srnec nagrado za najboljši domoznanski projekt prejel tudi dijaški literarni zbornik Naša okenca v Kojčev svet.

Nagrajene šole in uredniki bodo letos priznanja in knjižne nagrade prejeli po pošti, po končani izvedbi spletne delavnice za izbrane mentorje izbranih glasil v okviru državnega srečanja Roševih dnevi 2021, ki bo potekala v torek, 30. marca 2021.

Ana, iskrene četitke! 🙂

(Visited 299 times, 1 visits today)