PROJEKTNI DNEVI “ŽIVIM Z OKOLJEM”

Dijaki 1., 2. in 3. letnikov smo imeli od četrtka, 15., do sobote, 17. aprila 2010 projektne dni z naslovom “Živim z okoljem”. Namen projektnih dni je bil bolje spoznati naravo in posledice njenega onesnaževanja.

Tako smo v četrtek imeli dijaki 1. in 3. letnikov orientacijski pohod, medtem ko so se dijaki 2. letnika ukvarjali z raziskovanjem čistosti vode. Na različnih krajih v okolici Ormoža in Velike Nedelje so bile postavljene kontrolne točke, kjer nas je pričakal eden izmed profesorjev in se nam podpisal na izdelke ter napisal čas odhoda. Na orientacijskem pohodu je bilo osem kontrolnih točk. Med potjo so nas čakale naloge, ki so se navezovale na skoraj vse šolske predmete. Zmagovalna ekipa dobi družinsko pico, zato je bila naša motivacija še večja. Pohod je bil zanimiv, poučen in hkrati tudi zabaven.

V petek smo dijaki delali v različnih delavnicah. Dijaki 3. b smo anketirali občane Ormoža, kako ločujejo odpadke, dijaki 3. a so se ukvarjali s strategijami varčevanja z energijo v šoli in doma (izdelali so tudi nalepke, ki bodo kmalu krasile našo šolo, in nas opozarjale, da naj zapiramo vodo, mečemo stvari v koše, ugašamo luči in podobno). Dijaki 2. letnikov so ob potoku raziskovali raznovrstnost živih bitij, 1. a in b pa so se izmenično ukvarjali s pesticidi na našem območju. Ob enih smo si vsi ogledali diaprojekcijo fotografij o podvodnem svetu. Ob štirih smo imeli zaključno prireditev, ki smo jo združili z javno razpravo o okoljski problematiki (Razprava je del projekta “Moja in tvoja prihodnost”, ki ga izvaja ZIP, Zavod za kulturo dialoga). Na prireditvi smo podelili priznanja in nagrade dijakom, ki so sodelovali v natečajih, ki smo jih razpisali v okviru projektnih dni “Živim z okoljem” (literarni, likovni, fotografski in natečaj za najizvirnejšo animacijo oz. multimedijsko predstavitev).

zakljucek-stric.jpg

V soboto smo se udeležili čistilne akcije »Očistimo Slovenijo v enem dnevu«. Ob osmi uri zjutraj smo se vsi skupaj zbrali v telovadnici, kjer smo si ogledali film o naravnih katastrofah in vzrokih za le-te. Nato smo se polni novih informacij po oddelkih odpravili na različne konce Ormoža, kjer se je začela naša čistilna akcija. Naš razred je čistil ob obvoznici, in moram priznati, da se je nabralo kar precej smeti. Za konec smo skupaj očistili še okolico šole, nato pa se polni novih vtisov odpravili domov.

Eva Lorenčič, 3. b

 

(Visited 40 times, 1 visits today)