V mesecu decembru sem dijake pri urah nemščine na pobudo Goethe Instituta Ljubljana spodbudila k udeležbi na tekmovanju o evropskih prestolnicah kulture.

Naziv “Evropska prestolnica kulture” je bil vpeljan leta 1985, da bi pripomogel k združevanju Evrope. Od takrat je bilo za evropsko prestolnico kulture imenovanih preko 30 mest. “Evropska prestolnica kulture 2012” bo Maribor. Eden poglavitnih ciljev “Evropske prestolnice kulture” je podpirati vzajemno razumevanje državljanov Evrope in razvijati občutek pripadnosti skupnosti.

Da bi dijaki spoznali posamezna mesta, ki so doslej nosila naziv “Evropska prestolnica kulture” , so morali poiskati odgovore  na 16 vprašanj. V pomoč so jim bile spletne povezave v različnih jezikih EU. Kviz je potekal do konca decembra, odgovore pa so morali dijaki poslati kar po elektronski pošti.

Med sodelujočimi s pravilnimi odgovori je združenje EUNIC-Slovenia januarja 2011 izžrebalo tri nagrajence, ki bodo konec tedna lahko preživeli v eni izmed preteklih, sedanjih ali prihodnjih evropskih prestolnic kulture. In dva izmed srečnih nagrajencev, ki sta kviz pravilno rešila, sta dijaka 3. letnika Gimnazije Ormož, Tomi Jevšovar in Aleš Lesjak! Tomi bo tako vikend, ki ga lahko sam izbere, preživel v nemškem mestu Essen, Aleš pa v avstrijskem Gradcu.

kviz.JPG

Tomiju in Alešu iskreno čestitamo za izkazano znanje in želimo, da preživita čudovit konec tedna.

 

Renata Bezjak, prof.

 

(Visited 50 times, 1 visits today)