»BABIČINA DOMAČA LEKARNA«

3. mesto za projektno delo v Gimnaziji Ormož

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v okviru 11. festivala za tretje življenjsko obdobje razpisala nagradni natečaj za projekte medgeneracijskega sodelovanja na tehniškem in naravoslovnem področju.

zelisca

Namen natečaja je bil spodbuditi sodelovanje med posamezniki in posameznicami različnih generacij ter inovativnost in ustvarjalnost, ki temelji na združitvi bogatih izkušenj, znanja in modrosti starejših, z znanjem in spretnostmi mladih. Predmet natečaja so bili projekti, ki so jih družno pripravljali starejši in mlajši na način, da so povezali tradicionalna in starodavna znanja ter veščine s sodobnimi tehnologijami.

Na natečaju so lahko sodelovali projekti, pri pripravi katerih so sodelovale najmanj dve in največ štiri osebe, od katerih je morala biti vsaj ena oseba starejša od 60 let in vsaj ena oseba mlajša od 20 let.

Za izbrano področje je bilo potrebno pripraviti projektno nalogo v pisni obliki, lahko pa tudi izdelek.

Tudi to šolsko leto smo na naši gimnaziji želeli ponoviti lanski uspeh z osvojenim 1. mestom in se ponovno odločili za timsko medgeneracijsko sodelovanje, in sicer z družino Kolarič, z željo da naš prispevek pripomore k ohranjanju naravne in tehniške dediščine našega kraja. Zanimalo nas je, kako babica izdeluje priljubljena domača zdravila proti težavam v svoji družini iz zdravilnih rastlin, zato smo v tem projektu našli odlično priložnost za pridobivanje novega znanja. Starodavna znanja in veščine pri nabiranju , sušenju in pripravi domačih sredstev iz dobrih starih časov nam je z velikim veseljem pokazala gospa Ema Kolarič, babica dijaka Jake Kolariča. Skupaj s sošolkama Jasno Orešnik in Nino Blagovič so se z nabiranjem zdravilnih zelišč na nek način za kratek čas vrnili v preteklost. Zakladnica narave nam nudi raznolikost zdravilnih zeli in prav je, da so dijaki spoznali nekaj osnovnih in najpogosteje rabljenih. Naučili so se nekaj o razširjenosti, rastišču,nabiranju, sušenju in pridelovanju rastlinskih izvlečkov iz desetih rastlin: Šentjanževka (Hipericum perforatum L.), Kamilica (Chamomilla recutita L.), Oreh navadni (Juglans regia L.), Navadni regrat (Taraxacum officinaleWeb.), Črni bezeg (Sambukus nigra L.), Čemaž (Allium ursinum L.),Kijasti lisičjak (Licopodium elavatum L.), Ognjič (Calendula officinalis L.), Žajbelj (Salvia officinalis),Kopriva (Urtica diolca).

Skratka, če ne veš, vprašaj babico…., ker zagotovo pozna pretek receptov za hitro učinkujoča domača sredstva za male tegobe svojih dragih.

Naša projektna naloga skupaj z videoposnetkom, knjižico babičinih receptov, herbarijem zdravilnih rastlin,izdelanimi zdravilnimi mažami in tinkturami, je bila med 17-imi projekti nagrajena z 3. mestom.

Na razstavnem prostoru Zveze za tehnično kulturo Slovenije na 11. festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani (27. septembra 2011) smo predstavili naše koristne, lepe in okusne pripravke, z željo da koristno znanje ne bo šlo v pozabo.

Mentorici: Vesna Pintarić, prof. biol. in Helena Kolarič,kem. tehnik

(Visited 45 times, 1 visits today)